VT logo nya

Flerdagsresor

Unna Er lite ledighet från stress och vardag, här njuter Ni från den stund Ni kliver på vår buss, bort från stressen till några dagars avkoppling.
När Ni gör bokning så kommer får Ni bokningsbekräftelse från Forsbergs Buss vilket är helt i sin ordning då Forsbergs Buss sköter vår reseverksamhet och som också är ett av de bolag som ingår i Västanhedes koncern.

gotland

Bussresa Gotland

Gotland är det verkligt attraktiva målet för semesterfiraren. Naturen är variationsrik och annorlunda. Vi finner lummiga lövängar med en otrolig blomsterprakt,intressanta gamla gårdar och fornminnen, fiskelägen och härliga bad. Visby - "rosornas stad" är en härlig upplevelse med en tjusande medeltida atmosfär och massor av sevärdheter.

ring för bokning

DAG 1
Färden går mot vår avgångshamn Nynäshamn. Vår båt till Gotland avgår på förmiddagen och vi har en skön båtresa på drygt 3 timmar framför oss innan vi anländer till det underbara Gotland och Visby.
Vi intar våra platser i bussen och åker direkt till den berömda Lummelundagrottan. Där får vi en guidad visning av dessa fantastiska droppstensformationer. Efter denna upplevelse far vi söderut till Visby och vårt hem för dom närmsta dagarna, Best Western Hotel Solhem. Vi tilldelas våra rum och sedan får vi en stunds avkoppling innan vi samlas till gemensam middag.

DAG 2
Vi startar dagen med frukost och därefter intar vi våra platser i bussen. Under dagens utflykt har vi med oss en lokalguide. Vi åker norrut och passerar Slite, där vi gör ett uppehåll vid ett kalkbrott och sedan vidare mot Fårö. Vi åker mot färjeläget i Fårösund. Sjöresan över sundet tar knappt tio minuter, sedan kan vi börja vår resa på denna märkliga ö, där språket och sederna skiljer sig avsevärt från andra delar av Gotland. Fårö har bibehållit ett ålderdomligt kulturlandskap, förändringarna genom århundra-dena är obetydliga. Kustens vidsträckta raukfält och klapper-stränder ger i sin storslagenhet intryck av urtid. Vägen går genom gles och vindpinad tallskog. Vid Fårö kyrka öppnar sig landskapet mot den breda havsbukten i öster. Under vår resa här ser vi betesha-gar, steniga åkrar, spridd bebyggelse och fiskelägen som vittnar om det nödvändiga tillskott fisket gav. Den karga alvarmarken betas fortfarande och fåret tycks vara en del av naturen här. Åter till Solhem och en stunds vila innan middagen.

DAG 3
Dagen startar med härlig frukost. Tillsammans med en lokal guide ska vi i dag göra en utflykt till de södra delarna av ön.

Södra Gotland kallas för ”Sudret” och är en gam-mal jordbruksbygd med bördiga jordar. Vi passerar Klintehamn, varifrån båtarna till Stora och Lilla Karlsö avgår. Karlsöarna är i sin helhet naturreservat och naturen på öarna är omväxlande med högslätter, brant stupande klintar, slättmark, raukar och grottor. Fär-den fortsätter söderut och så små-ningom kommer vi fram till öns sydspets. Här finner vi Hoburgen - en 750 meter lång och 150 meter bred strandremsa, fylld av raukar och söndervittrade kalkstensbranter. Som en galjonsbild tronar här Gotlands mest berömda rauk, Hoburgsgubben, vakande över sina grottor, ”sängkammaren” och ”Skattkammaren”.
Vi gör ett besök i Öja kyrka - en av de vackraste kyrkorna på ön. Det höga tornet ”Gra gasi ” (grågåsen) är känt som sjömärke. Kyrkan be-sitter öns mest berömda medeltida konstverk, det makalösa krucifixet från 1200-talets senare del. Vi åker åter till Solhem och får en stund på egen hand innan vi åter samlas för middag.

DAG 4
Efter frukost har det blivit dags att ta farväl av Solhem för denna gång. Eventuellt hinner vi med lite fri tid i Visby innan båten angår mot Nynäshamn. Visby är en grönskande stad, antal parker och planteringar är få men väl utnyttjade. Sevärd är Botaniska Trädgården som anlades i mitten av förra århundradet. Här finns många sällsynta träd och växter. Carl von Linné kallade staden "Rom i ett nötskal" när han besökte ön år 1741. Beteckningen är ännu aktuell. Vi finner många historiska minnesmärken, fylld av atmosfär från det förgångna. Det är också ett nöje att ge sig ut på shopping i Visby. Här finns ett för en liten stad ovanligt stort utbud. Sök gärna efter det genuint gotländska, d v s produkter av skinn och ull, trähantverk, keramik och många andra hantverk-produkter.

FAKTA
PRIS 6 200kr*
Enkelrumstillägg 990 kr
28-31 juli 2019
I PRISET INGÅR:
• Bussresa i helturistbuss
• Boende i dubbelrum
• Frukost dag 2-4
• Lunch dag 2 & 3

• Middag dag 1-3
• Entréer och guider enl. program
OBS! Eventuellt kan dag 2 och 3 byta plats.
Vi reserverar oss för eventuella förändringar i programmet.
Vid bokning före 1 februari 200 kr i rabatt.
Avbeställningsskydd: 200:-
* Vi reserverar oss för
prisändringar utanför vår kontroll

bohuslän

Bussresa till Bohuslän

Tänk - det saltstänkta Bohuslän med oändligt hav, blankspolade klippor, fiskelägen, färska räkor, blåmusslor och svällande segel. Det sägenomspunna Bohuslän måste upplevas.

ring för bokning

DAG 1
Vår resa mot Bohuslän går längs vackra vägar. Vi gör givetvis uppehåll under dagen för att sträcka på benen och få förtäring. Torsö Värdshus är en pärla vid Vänerns strand och här ska vi inta dagens lunch. En av huvudorterna i Bohuslän är Uddevalla. Vi tilldelas våra rum på Hotell Bohusgården vackert beläget ett stenkast från vattnet. Efter att vi installerat oss på våra rum, intar vi middag i hotellets matsal. Kanske avslutar vi kvällen med en skön promenad i de vackra omgivningarna.

DAG 2 – I Evert Taubs fotspår.
Efter frukost ska vi ägna hela denna dag åt södra Bohuslän. Tillsammans med vår lokalguide tar vi oss på snabba vägar via Kungälv till seglarstaden Marstrand där de som så önskar kan följa med guiden på en rundvandring i den gamla staden. Vår lunch äter vi idag på Havshotellet. Via Tjörnbron och ut på Orust. Vi reser i Evert Taubes fotspår, det var här han fick inspiration till många av sina visor. Vi tar färjan över till Malö och Flatön, hälsar kanske på handels-man Flink. Vidare åker vi via Stättebacken till Ängön och Nordströmmarna, där vi tar färjan över till Bokenäset och sen åter till Udde-valla. Efter en lång och innehållsrik dag smakar det bra med middag på hotellet.

DAG 3
Vi inleder dagen med frukost på hotellet. Denna dag ska vi ägna åt de norra delarna av Bohuslän. Vi åker norrut till Tanum och Vitlyckehällen med sin facinerande hällristningar. Fjällbacka är nästa anhalt och här visar guiden på Ingrid Bergmans Torg och ingången till Kungs-klyftan innan vi går ombord på passagerar-båten Windros. Väl ombord på båten serveras vi en lättare lunch. Båtfärden går längs en sträcka som anses vara den vackraste på hela Bohuskusten. När båten lagt till i Smögen. Framme på Smögen tar vi en pro-menad på den omtalade kilometerlånga bryggan På sen eftermiddag går färden via Kungshamn söderut och hem till vårt hotell. Middag på hotellet.

DAG 4
Vi börjar med frukost innan vi packar bussen och vänder hemåt. Idag väljer vi vägen väster om Vänern och besöker Håverud med sin berömda akvedukt. Vi
börjar med en kort information innan kaffe och smörgås serveras i museet. Vidare reser vi hemåt och innan vi skiljs åt äter vi en
gemensam middag vid Strandkanten i Karlskoga.

FAKTA
12-15 augusti 2019
PRIS 5995 kr
I PRISET INGÅR:
• Bussresa i helturistbuss
• Boende del i dubbelrum
• Middag dag 1-3
• Lokalguide 2 dagar
• Besök, guider och båtresor
  enligt program

kroatien

Bussresa och flyg till Kroatien

Följ med oss till Kroatien och vackra Rovinj—en av Istriens absolut charmigaste kuststäder. Här är det kuperat och backigt, och högt upp på en kulle tronar ST Eufemiakatedralen. Staden ligger ca en timmes resa från Porec, och dessa orter påminner mycket om varandra. Båda är medeltida städer med kullerstensgränder, härlig atmosfär, badplattformar och stenstränder. Tycker du om att bada ska du definitivt resa till Rovinj. Här finns stränder både inne i själva staden och längs kusten på ömse sidor om den. Utanför kusten ligger dessutom öarna Sv Katarina och Crveni, och speciellt den senare är mycket omtyckt bland snorklare, även om det kristallklara vattnet är lika uppskattat bland vanliga badare.

ring för bokning

DAG 1
Vi avreser från hemorten till Stock-holm Arlanda. Här går vi ombord på flygplanet som kommer att ta oss till Zagreb i Kroatien, vi mellanlandning i München. Efter ankomst i Zagreb tar vi oss med lokal buss till vårt hotell i Rovinj. Vi bor på Hotel Istra, som ligger fint på en liten ö strax utanför Rovinj. Dit tar vi oss med den lokala pendelbå-ten som går regelbundet, tar ungefär 10 minuter och är gratis. Vid ankomst väntar en välkomstdrink och middags-buffé, där dryck ingår.

DAG 2
Efter en god frukost är det dags att göra sig bekant med Rovinj. Vi tar oss till fastlandet där en svensktalande lokalguide möter oss för att visa staden, där olika kulturer möts och där både kroatiska och italienska är
officiella språk. Vi lär oss om stadens historia och ser sevärdheter som Balbi’s Arch och den stora St Euphemia kyrka i barockstil. Vi bestämmer själv när vi vill ta oss tillbaka till ön. På kvällen serveras åter en trevlig buffet-middag på hotellet.

DAG 3+4
Vad är skönare än att ta det lugnt och se vad hotellet har att erbjuda? Både i dag och i morgon har vi tid att göra det vi vill. Sola, bada, äta och dricka gott, ta båten över till fastlandet eller kanske testa en av de många
vattensporter som erbjuds. Eller varför inte boka en spa-behandling? Vi njuter och kopplar av, helt enkelt. På kvällen äter vi tillsammans på hotellets
restaurang.

DAG 5
Nu när vi börjar känna oss utvilad är det dags för en liten utflykt med buss och lokal svensktalande guide. Vi tar oss till Pula, den största staden i Istrien, som ligger ungefär 4 mil söderom Rovinj. I denna historiska stad finns det fantastiska romanska monument att beskåda som Arena Amfiteatern, Forum, Augustustempeln mm. På väg hem stannar vi i Vodnjan, som är känd för sin fantastiska
extra-Virgin olivolja. 

Här provar vi bland annat den lokala prosciutto-skinkan och såklart olivoljan. Vi tar oss tillbaka till Rovinj på sena eftermiddagen.På väg hem stannar vi i Vodnjan, som är känd för sin fantastiska
extra-Virgin olivolja. Här provar vi bland annat den lokala prosciutto-skinkan och såklart olivoljan. Vi tar oss tillbaka till Rovinj på sena eftermiddagen.

DAG 6
Det blir en lång men förhoppningsvis mycket intressant dag idag. Vi äter en tidig frukost och tar kl 07.00 båten över till fastlandet. Här väntar buss och guide för en heldag till Plitvice sjöarna som ligger 25 mil inåt landet. Väl framme väntar en magisk värld av sjöar och grönska. Plitvice är Kroatiens vackraste nationalpark med 16 turkosa sjöar och hundratals vattenfall. Se till att kameran och telefonen är laddad, för det lär bli många fototillfällen under dagen. Lunch ingår idag.
Vi förväntar först vara tillbaka runtkl 22.00.

DAG 7
Dagens utflykt ligger betydligt
närmare. Porec ligger dryga 3 mil
norrom Rovinj. Här finns bland annat UNESCO listade basilikan och en vack-er hamn. Precis som Rovinj, är Porec också en älskad besöksdestination. Vi besöker staden och tar oss sedan till en
vinkällare där vi får lära oss allt om vinproduktion i Istrien. Vi får smaka på olika viner såklart. Efter hemkomst väntar vår sista måltid på hotellet.

DAG 8
Vårt flyg går först mot kvällen, så vi kan i lugn och ro njuta av en sista
frukost på hotellet, kanske ta ett sista dopp eller promenad över ön. Sedan är det dags att ta sig mot flygplatsen. Flyget lyfter ca kl 17.30, mellanlandar i Munchen och framåt 23.00 är vi åter på Svensk mark. Vår transferbuss väntar på oss utanför terminal-byggnaden och klockan hinner slå efter midnatt innan vi åter är hemma efter 8 fantastiska dagar i vackra Kroatien.

FAKTA
PRIS 10600 kr
30/9-7/10
I PRISET INGÅR:
Transferbuss till Arlanda, Flyg Arlanda-Zagreb (mellanlandar i Munchen) t&r, Transferbuss från Zagreb till Rovinj t&r, Boende del i dubbel på Hotel Istra 7 nätter, Middag dag 1-7, Frukost dag 2-8, utflykter och guidad turer enl. program.
Vi förbehåller oss rätten att ev. behöva justera flygskatten.
Vi reserverar oss för prisändringar och pålagor utanför vår kontroll.
Minsta antalet resenärer på resan 35 personer.
Anslutningsbuss från Dalarna +200-350 kr
Vid bokning innan 1 feb,
rabatt 200 kr.

österlen - äpplen, kryddor & ädla drycker

Bussresa till Österlen

Österlen är så starkt förknippat med äpplen, fantastiska vyer över böljande landskap och havet som aldrig är lång borta. Turen till Österlen går av stapeln en vecka efter avtäckningen av äppeltavlan. Vi besöker bland annat Kiviks musteri, Österlens kryddor och Nordic Sea Winery -som är norra Europas mest moderna vinanläggning där några av systembolagets mest sålda och kända varumärken produceras.

ring för bokning

DAG 1
Färden går söderut och vid Nyköping stannar vi för en ben-sträckare och lite kaffe. Resan går genomÖstergötland och vidare in i Småland.
Lunch serveras i Oskarshamns trakten. Resan fortsätter genom Blekinge och vidare till Österlen och vi slås av de vackra vyerna av det böljande landskapet vid Brösarps Backar. Middag och övernattning tre nätter på berömda Hotell Svea i Simrishamn.
 

DAG 2
Efter frukost går färden västerut mot Ystad, den charmiga småstaden med sina korsvirkeshus och smala kullerstensgator. Ystad är starkt förknippad med Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander.
Vi gör en promenad i hans fotspår tillsammans med en lokal guide som berättar och visar. Färden går sedan till Österlens kryddor. På fälten kring gården odlas alla de kryddor som förädlas av dem själva och som sedan får fylla hyllorna i gårdsbutiken. Här serveras vår lunch som naturligtvis inspirerats av skörden från de egna odlingarna. Färden fortsätter till fiskeläget Kåseberga och där tronar Sveriges största bevarade skeppsättning, Ales stenar.
Om vädret tillåter tar de som vill en promenad upp och det är värt mödan, utsikten är fantastisk.
Vi åker mot hotellet och samlas till en gemensam middag.

DAG 3
Denna dag ska vi mer eller mindre ägna oss åt mat och dryck, och vi börjar med en rejäl frukost på hotellet.
Vi ska nu göra ett besök på Nordic Sea Winery i Simris-hamn. Vinriet är en av norra Europas mest moderna vinanläggningar där några av systembolagets mest sålda och kända varumärken produceras. Druvorna plockas runt om i värden och jäser på satellitvi-nerier för att sedan skeppas till Nordic Sea Winery där vinerna förädlas, lagras och buteljeras innan de tappas på flaska eller box. Vi börjar med en guidad visning av anläggningen som naturligtvis
inkluderar vinprovning vilket
ackompanjeras av väl valda delika-tesser. Därefter äter vi lunch.
När humöret är på topp finns det all anledning att sätta pricken över i. Vi beger oss till Kronvalls Vinslott där vi får höra lite slottshistorik, men framför allt om den ädla me-toden att framställa mousserande vin. Besöket avslutas med ett smakprov av slottets eget mousse-ande vin, Tirage.
Åter på hotellet åter vi en gemen-sam middag.

DAG 4
Efter frukost är det dags att
återvända hemåt men först ett besök i Kivik, som är känt för sin årligen återkommande marknad och sina stora fruktodlingar. Vi stannar till vid Äpplets hus och går runt och kikar på egen hand. Här finns det även möjlighet att köpa med sig av olika produkter, allt från olika typer av must, cider, marmelader, chutneys och mycket annat. Det finns även möjlighet att ta en fika.

FAKTA
3-6 oktober 2019

PRIS 5200 kr
Enkelrumstillägg 1065 kr

I PRISET INGÅR:
• Bussresa i helturistbuss
• Del i dubbelrum
• Middag dag 1-3
• Kaffe & smörgås dag 1
• Lunch 1-4
• Besök och guidade visningar enl. program
• Vinprovning på Nordic Sea Winery
• Provsmakning av 2 glas mousse-rade på Kronwalls vinslott

Busskaffe serveras vid några
tillfällen till en mindre kostnad

Vid bokning före 1 februari ger vi 200 kr rabatt.
Avbeställningsskydd 200 kr.
Anslutningsbuss från Dalarna +200-350 kr

ullared med hotellövernattning

Följ med och shoppa på Sveriges mest kända varuhus. Kläder, inredning och leksaker
- allt under ett och samma tak.

PRIS: 1230 Kr

ring för bokning

DAG 1
Vi avreser tidigt på morgonen och ankommer till Ullared vid ca fyratiden.
Vi bor på Hotellet inne på Ullaredsom-rådet.

DAG 2
Frukost och lite mer shopping innan hemresan vid cirka tretiden på eftermid-dagen.

FAKTA
14-15 november -2019
PRIS 1230 kr
I PRISET INGÅR:
Bussresa i helturistbuss
Boende del i dubbelrum
Frukost på hotellet
(stannar för lunch dag 1 och för middag dag 2 - ingår ej i priset)