VT logo nya

Flerdagsresor

Unna Er lite ledighet från stress och vardag, här njuter Ni från den stund Ni kliver på vår buss, bort från stressen till några dagars avkoppling.
När Ni gör bokning så kommer får Ni bokningsbekräftelse från Forsbergs Buss vilket är helt i sin ordning då Forsbergs Buss sköter vår reseverksamhet och som också är ett av de bolag som ingår i Västanhedes koncern.

holland

Jag vill följa med

Följ med oss till Holland i april och möt våren. Värmen kommer, träden börjar blomma och tulpaner, hyacinter och andra lökväxter står i full blom. I städerna flyttar restauranger
och kaffer ut på gatorna. Folk strosar omkring och njuter av solen. 

DAG 1
Denna dag får vi betrakta som en resdag.
Vi avreser från Uppsala tidig morgon. Givetvis gör vi stopp för både fika och lunch efter vägen.
Framåt eftermiddagen ankommer vi till
Göteborg. Här går vi ombord på Stena line mot Kiel. Vi får våra hytter och samlas till en gemensam middag ombord.

DAG 2
Frukosten äter vi ombord innan båten angör Kiel. Bussen tar oss söderut och landskapet blir med tiden plattare, och kanalerna skär sönder ängarna i pusselbitar. Framåt eftermiddagen
kör vi över den av människohand byggda Vallen som gett holländarna så mycket mark att odla. Holland är ett litet land och vi bor tre nätter i Vorschooten. Givetvis samlas vi till en gemensam middag efter att vi checkat in.

DAG 3 - 4
På två dagar ser vi så mycket som möjligt av Holland. Åker kanalbåt, besöker Panorama Mesdag,
Porslins- fabriken Pauw i Delft och
Keukenhofs blomsterpark.

DAG 5
Efter en god frukost lämnar vi hotellet och Hollad för den här gången.
Färden går åter mot vår färja i Kiel, vi checkar in och får våra hytter. Samlas sedan till en gemensam middag.
Kvällen är fri, varför inte passa på att upptäcka alla faciliteter ombord.

DAG 6
Sista dagen börjar med frukost på båten, går iland i Göteborg till den väntande bussen och reser genom vårgrönskande marker hemåt. Äter en avslutningslunch tillsammans innan det är dags att ta farväl. Framåt
kvällen är vi åter i Uppsala.

FAKTA
PRIS 8 895 kr
22-27 april 2019
I PRISET INGÅR:
• Bussresa i helturistbuss
• 5 övernattningar, del i dubbelrum     inkl. Halvpension
• Reseledares tjänster
• Båtresa med Stena Line Göteborg-   Kiel tur och retur
• Lunch dag 1 & 6
• Besök på Porslinsfabriken i Pauw i   Delft
• Inträde till Panorama Mesdag
• Kanaltur i Amsterdam
• Besök på Blomsterauktionen
• Entré till Keukenhof Blomsterpark

Enkelrum/hytt tillägg 2600 kr
Vid bokning innan 1 Februari erhålls en rabatt på 200 kr per person.
Anslutningsbuss från Dalarna
+200 –350kr.
Giltigt pass eller internationellt ID-kort erfordras.
Valuta: Euro

Amsterdam
Amsterdam är en mångkulturell stad som sjuder av liv och dess innevånare med den.
Samtidigt som staden präglas så oerhört av olika nationaliteter, symboliserar den också det mest holländska vi kan tänka oss med alla sina kanaler, kanalbåtar, broar, cyklar, små bruna kaféer och pannkakshus. Ett måste i Amsterdam är ju kanaltur. På eftermiddagen får du vandra runt i staden på egen hand. Gå på Damm, besöka något museum, shoppa eller slå dig ner på en trotto-arservering med något gott att dricka. Vilken puls det är i den här staden!

Keukenhof - Hollands stora blomsterpark
Mellan Amsterdam och Haag ligger världens största trädgård för
blomsterlökar. Sju miljoner lökar av tulpaner, påskliljor och hyacinter för-vandlar parken till ett hav av blommor. Vi får även njuta av tio olika blomster-utställningar inomhus, sju tematräd-gårdar samt en kornkvarn.

Blomsterauktionen i Aalsmeer
När vi tittar närmare på blomster-auktionen i Aalsmeer, där blommor och växter står klara att sändas ut över hela världen, förstår du direkt varför Holland är känd som Blomsterlandet.
Inte kunde väl botanikern Carolus Clusius ha anat att det par turkiska blomsterlökar som han 1593 tog hem till Holland fyra hundra år senare skulle ha givit Holland dess typiska
nationalsymbol - tulpanen. Framgångarna med tulpanerna blev också en anledning att odla fler blomsterlökar som gladioler, narcisser, liljor och irisar och dessutom snittblommor och krukväxter.

Panorama Mesdag
Världens störst panoramamålning, en vy över Scheveningen år 1881. Tidigare års resenärer sa: ”En helt enorm upple-velse! Tänk att se en målning som får oss att känna precis som om vi stod där i sanden, under parasollet och tittade ut över nejden”.

ullared med hotellövernattning

Följ med och shoppa på Sveriges mest kända varuhus. Kläder, inredning och leksaker
- allt under ett och samma tak.

PRIS: 1230 Kr

ring för bokning

DAG 1
Vi avreser tidigt på morgonen och ankommer till Ullared vid ca fyratiden.
Vi bor på Hotellet inne på Ullaredsom-rådet.

DAG 2
Frukost och lite mer shopping innan hemresan vid cirka tretiden på eftermid-dagen.

FAKTA
9-10  maj -2019
PRIS 1230 kr
I PRISET INGÅR:
Bussresa i helturistbuss
Boende del i dubbelrum
Frukost på hotellet
(stannar för lunch dag 1 och för middag dag 2 - ingår ej i priset)

lofoten

Utanför Norges västkust ligger Lofoten, ett dramatiskt och fantastiskt havs- och fjordlandskap med otroliga naturkontraster. Överallt reser sig höga och branta fjäll med snötäckta toppar längs de många gröna fjordarna. Detta är en resa
genom ett drömlandskap fyllt med överväldigande naturupplevelser.

ring för bokning

DAG 1
Vi åker från hemorten på morgonen. Under dagen gör vi flera pauser, bl.a. för kaffe och lunch. Beundrar utsikten från Höga Kustenbron, på vänster sida Skuleberget, björkarna i Umeå mm. På kvällen närmar vi oss Skellefteå och här checkar vi in på Scandic Skellefteå. Där gör vi oss hemmastadda i våra rum innan det är dags att äta middag i hotellets restaurang.

DAG 2
Efter frukost tar vi plats i bussen och fortsätter resan norrut. Under förmiddagen passerar vi Piteå och vi åker sedan inåt landet längs Piteälven. Vi beundrar Storforsen som är Sveriges största fors. Färden går vidare, förbi Polcirkeln och till samemetropolen Jokkmokk. Besök på Ajtte Fjäll och Samemuseum. Resan går sedan förbi Harsprånget, Porjus och Gällivare till Kiruna och hotell Kebne/Hotel Kaisa där middag och övernattning väntar.

DAG 3
Efter en skön sovmorgon gör vi en utflykt till Jukkasjärvi. Här finner vi Sveriges äldsta samekyrka med Bror Hjorts berömda altartavla, en trärelief i starka samiska färger. På vintern finns här också Jukkasjärvis världsberömda Ishotell. Vi passerar platsen för Ishotellet. Nästa besök är Nutti Sámi Siida där vi även intar en lunch. Om tiden räcker till gör vi ett snabbt besök i Kirunas annorlunda kyrka innan vi fortsätter vår färd.
På eftermiddagen beger vi oss ut på Nordkalottvägen västerut mot Atlanten. Efter vägen får du se många mäktiga fjällmassiv resa sig kring sjumilasjön Torneträsk. I Abisko nationalpark syns i horisonten
Lapplands mest kända landskapsbild, Lapporten. Efter en intressant dag väntar Quality Hotel Grand Royal i Narvik med en välsmakande middag.

DAG 4
Vi lämnar Narvik och rundar
Herjangsfjorden. Letar oss västerut, reser genom Bjerkvik och Bogen, pas-serar bron över till Norges största ö Hinnöya. Vägen slingrar sig längs Tjeldsundet och vi kommer snart till Sortland en av många vackra pärlor i landskapet Vesterålen. Här väntar oss en

ny höjdpunkt på resan, en båttur genom Trollfjorden till Svolver, Lofotens huvudstad. Denna så kända båtrutt kallar norrmännen såväl ”Norges Riksväg ett” som världens vackraste sjöresa. Varje dag året runt går denna båttur från Bergen i söder till Kirkenäs i norr och tillbaka. Väl i Svolver möter bussen på kajen för färd till Thon Hotel, där vi ska bo i två nätter.

DAG 5
Efter frukost kommer en lokalguide som under hela dagen är med oss på en fantastisk utflykt bland Lofotens öar. Vi besöker någon fiskeby med de säregna fiskebodarna, Reine som korats till Norges vackraste småstad. En dag svår att beskriva men som kommer att lämna många bilder kvar i ditt minne. Väl tillbaka på vårt hotell hinner vi med en liten promenad innan middagen.

DAG 6
Tidig frukost på hotellet och sedan buss till Lödingen och färjan som tar oss över Vestfjorden till Bognes. Kanske kan vi under den timslånga sjöresan skymtar någon val, som tidigare var Lofotens främsta inkomstkälla. I Bognes följer vi på vackra vägar längs fjordarna kuststräckan söderut. Vidare via Fauske, Junkerdal/Saltfjället in i
Sverige. Givetvis gör vi stopp under dagen för kaffedrickning och lunch. Framåt kvällen ankommer vi till Tärnaby där vi checkar in på Tärnaby Fjällhotell och samlas till en gemensam middag.

DAG 7
Dagen börjar med frukost innan vi
reser vidare mot Gasa, här gör vi ett besök på Båtsouj samecenter där vi även äter en lätt lunch. Efter den guidade visningen går bussen mot Vilhelmina, som blir vår stad för natten. Passa på och gör ett besök i kyrkstan. När vi tilldelats våra rum samlas vi till en gemensam middag i restaurangen.

DAG 8
Vi äter frukost och lastar sedan bussen för vår sista resdag tillsammans. Även dagens etapp går längs fina och omväxlande vägar. Under dagen gör vi raster för lunch och kaffe. Vi beräknar att vara åter i Uppsala framåt kvällen.

FAKTA
PRIS 12 895 kr
Enkelrumstillägg 3 200 kr
27 juni– 4 juli
I PRISET INGÅR:
• Resa i helturistbuss
• Del i dubbelrum m. frukost
• Båtresa Sortland-Svolvaer
• Lunch dag 1,2,3,7,8
• Middag dag 1-7
• Entréer besök och guidade turer       enl. program
• Reseledares tjänster
• Busskaffe serveras vid några
tillfällen till en mindre kostnad

Avbeställningsskydd 200 kr
Anslutningsbuss från Dalarna
+200-350 kr

Vid bokning före 1 feb 200 kr i rabatt.

gotland

Gotland är det verkligt attraktiva målet för semesterfiraren. Naturen är variationsrik och annorlunda. Vi finner lummiga lövängar med en otrolig blomsterprakt,intressanta gamla gårdar och fornminnen, fiskelägen och härliga bad. Visby - "rosornas stad" är en härlig upplevelse med en tjusande medeltida atmosfär och massor av sevärdheter.

ring för bokning

DAG 1
Färden går mot vår avgångshamn Nynäshamn. Vår båt till Gotland avgår på förmiddagen och vi har en skön båtresa på drygt 3 timmar framför oss innan vi anländer till det underbara Gotland och Visby.
Vi intar våra platser i bussen och åker direkt till den berömda Lummelundagrottan. Där får vi en guidad visning av dessa fantastiska droppstensformationer. Efter denna upplevelse far vi söderut till Visby och vårt hem för dom närmsta dagarna, Best Western Hotel Solhem. Vi tilldelas våra rum och sedan får vi en stunds avkoppling innan vi samlas till gemensam middag.

DAG 2
Vi startar dagen med frukost och därefter intar vi våra platser i bussen. Under dagens utflykt har vi med oss en lokalguide. Vi åker norrut och passerar Slite, där vi gör ett uppehåll vid ett kalkbrott och sedan vidare mot Fårö. Vi åker mot färjeläget i Fårösund. Sjöresan över sundet tar knappt tio minuter, sedan kan vi börja vår resa på denna märkliga ö, där språket och sederna skiljer sig avsevärt från andra delar av Gotland. Fårö har bibehållit ett ålderdomligt kulturlandskap, förändringarna genom århundra-dena är obetydliga. Kustens vidsträckta raukfält och klapper-stränder ger i sin storslagenhet intryck av urtid. Vägen går genom gles och vindpinad tallskog. Vid Fårö kyrka öppnar sig landskapet mot den breda havsbukten i öster. Under vår resa här ser vi betesha-gar, steniga åkrar, spridd bebyggelse och fiskelägen som vittnar om det nödvändiga tillskott fisket gav. Den karga alvarmarken betas fortfarande och fåret tycks vara en del av naturen här. Åter till Solhem och en stunds vila innan middagen.

DAG 3
Dagen startar med härlig frukost. Tillsammans med en lokal guide ska vi i dag göra en utflykt till de södra delarna av ön.

Södra Gotland kallas för ”Sudret” och är en gam-mal jordbruksbygd med bördiga jordar. Vi passerar Klintehamn, varifrån båtarna till Stora och Lilla Karlsö avgår. Karlsöarna är i sin helhet naturreservat och naturen på öarna är omväxlande med högslätter, brant stupande klintar, slättmark, raukar och grottor. Fär-den fortsätter söderut och så små-ningom kommer vi fram till öns sydspets. Här finner vi Hoburgen - en 750 meter lång och 150 meter bred strandremsa, fylld av raukar och söndervittrade kalkstensbranter. Som en galjonsbild tronar här Gotlands mest berömda rauk, Hoburgsgubben, vakande över sina grottor, ”sängkammaren” och ”Skattkammaren”.
Vi gör ett besök i Öja kyrka - en av de vackraste kyrkorna på ön. Det höga tornet ”Gra gasi ” (grågåsen) är känt som sjömärke. Kyrkan be-sitter öns mest berömda medeltida konstverk, det makalösa krucifixet från 1200-talets senare del. Vi åker åter till Solhem och får en stund på egen hand innan vi åter samlas för middag.

DAG 4
Efter frukost har det blivit dags att ta farväl av Solhem för denna gång. Eventuellt hinner vi med lite fri tid i Visby innan båten angår mot Nynäshamn. Visby är en grönskande stad, antal parker och planteringar är få men väl utnyttjade. Sevärd är Botaniska Trädgården som anlades i mitten av förra århundradet. Här finns många sällsynta träd och växter. Carl von Linné kallade staden "Rom i ett nötskal" när han besökte ön år 1741. Beteckningen är ännu aktuell. Vi finner många historiska minnesmärken, fylld av atmosfär från det förgångna. Det är också ett nöje att ge sig ut på shopping i Visby. Här finns ett för en liten stad ovanligt stort utbud. Sök gärna efter det genuint gotländska, d v s produkter av skinn och ull, trähantverk, keramik och många andra hantverk-produkter.

FAKTA
PRIS 6 200kr*
Enkelrumstillägg 990 kr
28-31 juli 2019
I PRISET INGÅR:
• Bussresa i helturistbuss
• Boende i dubbelrum
• Frukost dag 2-4
• Middag dag 1-3
• Entréer och guider enl. program
OBS! Eventuellt kan dag 2 och 3 byta plats.
Vi reserverar oss för eventuella förändringar i programmet.
Vid bokning före 1 februari 200 kr i rabatt.
Avbeställningsskydd: 200:-
* Vi reserverar oss för
prisändringar utanför vår kontroll

bornholm

Bornholm med sin klippiga kust, fiskelägen och byar, sina vackra skogar och härliga stränder, sina rundkyrkor och minnesmärken, det danska gemytet
– Bornholm måste upplevas!

ring för bokning

DAG 1
Vi åker söderut genom vårt vackra Sverige. Givetvis gör vi stopp för
intagande av fika och en tidig middag. Färden går mot vår avgångshamn Y
stad och vi kommer att få en behaglig båttur. Vi anländer till huvudorten på Bornholm – Rönne. Här inkvarteras vi på Hotel Griffen, beläget nere vid
hamnen och med omedelbar närhet till centrum.

DAG 2
Vi börjar dagen med en härlig frukost. Denna dag ska vi göra en rundtur till de norra delarna av ön. Hela dagen har vi sällskap av en lokalguide. Vi får
uppleva vackra klippformationer och naturscenerier. Gamla borgar och slott, som exempelvis Hammershus – beläget på sin klippa 74 meter över Östersjön. Det är den bäst bevarade medeltida försvarsanläggningen i Norden näst Ringmuren i Visby. Vi passerar den nordligaste delen av Bornholm med tvillingstäderna Sandvig och Allinge. Vi kör söderut längs ”Bornholms Riviera” – en kantig kuststräcka som präglas utav klippor och små vikar med ett rikt fågelliv. Vi stannar till vid Helligdomsklipporna där vi kan studera Bornholms klippor på nära håll. Därefter fortsätter vår färd mot Gudhjem, en underbar idyll med branta gator och sköna hus där blommor frodas. Vi åker med bussen på de slingrande gatorna i byn ner till hamnen där ”Pelle Erövraren” spelades in.
Inte långt från Gudhjem ligger Öster-lars Rundkirke. Vi gör ett besök i kyr-kan, som är den största av de fyra rundkyrkorna som finns på ön. Åter mot hotellet för någon timmes av-koppling innan vi samlas till middag.

DAG 3
Dagen inleder vi med frukost. Idag ska vi göra en rundtur till de södra delarna av Bornholm. 

För att få ut det mesta av vår vistelse kommer vi även idag att få sällskap av en lokalguide. Vi börjar med en rundtur i Rönne för att därefter åka till Vingården Lille Gadegaard.Här berättar och visar vin-bonden själv runt på vingården. och vi får smaka på 3 olika viner från gården. Sedan besöker vi det säregna land-skapet vid sydpunkten utav ön – Due Odde, med den otroligt vita sanden. Här är sanden så fin att den tidigare användes vid tillverkning av timglas. Dagens lunch blir traditionell fiskbuffé på rökeriet i Snogebäk. Under efter-middagen kommer vi förbi de pitto-reska städerna Nexö och Svaneke. Nexö är den näst största staden på Bornholm. Det är en stad som i allra högsta grad präglas av fiske. Svaneke är en av de bäst bevarade städerna med gammal stil i Danmark. För övrigt är det också den stad där solen skiner först i hela Danmark. Vi passerar Al-mindningen, den tredje största skogen i Danmark. Denna lummiga skog är ett populärt utflyktsmål för bornholmar-na. Vi kommer till ”blomsterstaden”
Åkirkeby, den enda staden som ligger inne i landet. Framåt kvällen kommer vi åter till vårt hotell för en stunds av-koppling, innan det åter är dags för gemensam middag.

DAG 4
Idag gör ni vad ni vill så varför inte passa på att sola och bada, hyra en cykel eller bara strosa omkring i Rönne och njuta av öns charm. Tillsammans med vår reseledare gör vi upp en lämplig färdväg för bussen. På eftermiddagen tillbaka tillhotellet för middag.
DAG 5
Som vanligt startar vi med frukost. Vår båt avgår på morgonen mot Ystad och så småningom har vi svensk mark under våra fötter igen. Framåt kvällen kommer vi åter till våra hemorter efter en trevlig resa till Solskensön – Bornholm.

FAKTA
7-11 augusti 2019
PRIS
7650 kr
I PRISET INGÅR:
• Bussresa i helturistbuss
• Reseledares tjänster
• Del i dubbelrum 4 nätter
• 5 frukostar
• Middagar, luncher, entréer och guidning enl. program
• Vinprovning på Lille Gadegaard
(3 sorter)
Vid bokning före 1 februari 200 kr i rabatt.
Avbeställningsskydd: 200:-
Med reservation för valutaförändring-ar. Valuta: Danska kronor.
Anslutningsbuss från Dalarna
+200-350 kr

bohuslän

Tänk - det saltstänkta Bohuslän med oändligt hav, blankspolade klippor, fiskelägen, färska räkor, blåmusslor och svällande segel. Det sägenomspunna Bohuslän måste upplevas.

ring för bokning

DAG 1
Vår resa mot Bohuslän går längs vackra vägar. Vi gör givetvis uppehåll under dagen för att sträcka på benen och få förtäring. Torsö Värdshus är en pärla vid Vänerns strand och här ska vi inta dagens lunch. En av huvudorterna i Bohuslän är Uddevalla. Vi tilldelas våra rum på Hotell Bohusgården vackert beläget ett stenkast från vattnet. Efter att vi installerat oss på våra rum, intar vi middag i hotellets matsal. Kanske avslutar vi kvällen med en skön promenad i de vackra omgivningarna.

DAG 2 – I Evert Taubs fotspår.
Efter frukost ska vi ägna hela denna dag åt södra Bohuslän. Tillsammans med vår lokalguide tar vi oss på snabba vägar via Kungälv till seglarstaden Marstrand där de som så önskar kan följa med guiden på en rundvandring i den gamla staden. Vår lunch äter vi idag på Havshotellet. Via Tjörnbron och ut på Orust. Vi reser i Evert Taubes fotspår, det var här han fick inspiration till många av sina visor. Vi tar färjan över till Malö och Flatön, hälsar kanske på handels-man Flink. Vidare åker vi via Stättebacken till Ängön och Nordströmmarna, där vi tar färjan över till Bokenäset och sen åter till Udde-valla. Efter en lång och innehållsrik dag smakar det bra med middag på hotellet.

DAG 3
Vi inleder dagen med frukost på hotellet. Denna dag ska vi ägna åt de norra delarna av Bohuslän. Vi åker norrut till Tanum och Vitlyckehällen med sin facinerande hällristningar. Fjällbacka är nästa anhalt och här visar guiden på Ingrid Bergmans Torg och ingången till Kungs-klyftan innan vi går ombord på passagerar-båten Windros. Väl ombord på båten serveras vi en lättare lunch. Båtfärden går längs en sträcka som anses vara den vackraste på hela Bohuskusten. När båten lagt till i Smögen. Framme på Smögen tar vi en pro-menad på den omtalade kilometerlånga bryggan På sen eftermiddag går färden via Kungshamn söderut och hem till vårt hotell. Middag på hotellet.

DAG 4
Vi börjar med frukost innan vi packar bussen och vänder hemåt. Idag väljer vi vägen väster om Vänern och besöker Håverud med sin berömda akvedukt. Vi
börjar med en kort information innan kaffe och smörgås serveras i museet. Vidare reser vi hemåt och innan vi skiljs åt äter vi en
gemensam middag vid Strandkanten i Karlskoga.

FAKTA
12-15 augusti 2019
PRIS 5995 kr
I PRISET INGÅR:
• Bussresa i helturistbuss
• Boende del i dubbelrum
• Middag dag 1-3
• Lokalguide 2 dagar
• Besök, guider och båtresor
  enligt program

ullared med hotellövernattning

Följ med och shoppa på Sveriges mest kända varuhus. Kläder, inredning och leksaker
- allt under ett och samma tak.

PRIS: 1230 Kr

ring för bokning

DAG 1
Vi avreser tidigt på morgonen och ankommer till Ullared vid ca fyratiden.
Vi bor på Hotellet inne på Ullaredsom-rådet.

DAG 2
Frukost och lite mer shopping innan hemresan vid cirka tretiden på eftermid-dagen.

FAKTA
14-15 november -2019
PRIS 1230 kr
I PRISET INGÅR:
Bussresa i helturistbuss
Boende del i dubbelrum
Frukost på hotellet
(stannar för lunch dag 1 och för middag dag 2 - ingår ej i priset)